Night Visions -poiminnat viikonlopulle, osa 2

Pohjoismaiden suurimpaan genre-elokuvafestivaali Night Visionsiin ehtii mukaan vielä tänään lauantaina sekä sunnuntain vastaisena yönä. Viimeinen näytös pyörähtää käyntiin sunnuntaiaamuna klo 09. Neljän päivän ja yhden yön aikana nähtävistä 41 pitkästä elokuvasta ehtii vielä nähdä parhaita paloja, jos lippujen hankinta on syystä tai toisesta jäänyt viime tippaan.

Syksyn odotetuimpien uutuuksien ohella ohjelmistossa on valikoima kulttiklassikoita, jotka nähdään nyt ensi kertaa Suomen valkokankailla sensuroimattomina. Mediaposse Helsingin Heidi Merima ratsasi tarjonnan ja laati suositukset sunnuntain 25.11. vastaiselle yölle.

Sunnuntai klo 01:00 The Witch in the Window (USA 2018)

 • Kesto: 77 min
 • Ohjaus ja käsikirjoitus: Andy Mitton
 • Tuotanto: Alex Draper, Richard W. King, Andy Mitton
 • Kuvaus: Justin Kane
 • Musiikki: Andy Mitton
 • Rooleissa: Alex Draper, Charlie Tacker, Greg Naughton, Arija Bareikis, Zach Jette, Carol Stanzione

Elokuva muistuttaa monilta osin takavuosien hittiä The Babadook (Australia 2014). Avioeron myötä pojastaan Finnistä (Charlie Tucker) vieraantunut isä Simon (Alex Draper) ostaa Kanadan maaseudulta rähjääntymään päässeen talon. Finn lähtee kesäksi isänsä mukaan remontoimaan taloa, jolla on ennalta-arvattavan synkkä menneisyys.

Asetelman kliseisyydestä huolimatta juoni toimii ja pitää katsojan tiukasti penkin reunalla. Virkistävän tiivis kerronta ja yllättävä loppu kruunaavat old school -kummituskauhunautinnon.

The Babadookin heikkoutena olivat luotaantyöntävät henkilöhahmot ja erityistehosteet, jotka tuntuivat kuuluvan täysin eri elokuvaan, kuin ankean minimalistinen tapahtumapaikka. The Witch in the Window tarjoilee aidosti samastuttavat henkilöhahmot. Kauhu rakentuu ihon alle hiipivästä tunnelmasta ja hienovaraisista efekteistä, jotka pitävät illuusiota yllä läpi elokuvan.

Sunnuntai 03:00: What Keeps You Alive (USA 2018)

 • Kesto: 98 min
 • Ohjaus ja käsikirjoitus: Colin Minihan
 • Tuotanto: Chris Ball, Kurtis David Harder, Ben Knechtel, Colin Minihan
 • Kuvaus: David Schuurman
 • Musiikki: Brittany Allen
 • Rooleissa: Hannah Emily Anderson, Brittany Allen, Martha MacIsaac, Joey Klein

Pariskunta syrjäisellä metsämökillä. Jokin menee pieleen. Verta, suolenpätkiä, The End. Asetelma on puhkikulunut – mutta siitä huolimatta What Keeps You Alive on kokonaisuutena onnistunut. Vaikka elokuva sortuu ennalta-arvattavuuksiin, vastapainona on aidosti yllättäviä tapahtumia. Komediallisia hetkiä on juuri sopivasti ilman, että jännitys kärsii.

Jackie (Hannah Emily Anderson) ja Jules (Brittany Allen) ovat onnellinen aviopari, joka matkaa Jackien suvun mökille juhlistamaan ensimmäistä hääpäiväänsä. Jules alkaa kuitenkin epäillä, että siipalla on salaisuuksia, joista kannattaisi ottaa selvää.

Elokuvan käsikirjoittaja-ohjaaja Colin Minihan keräsi kiitosta ja palkintoja jo edellisellä ohjauksellaan It Stains the Sands Red (2016). What Keeps You Alive on osoitus siitä, ettei kyse ollut yhden hitin ihmeestä. Päätähdet Anderson ja Allen täydentävät kokonaisuuden huikeilla roolisuorituksilla.

Sunnuntai 09.00: Troll 2(Italia/USA 1990)

 • Kesto: 95 min
 • Ohjaus: Claudio Fragasso
 • Käsikirjoitus: Rossella Drudi, Claudio Fragasso
 • Tuotanto: Brenda Norris, Joe D’Amato, Asher Zulkosky
 • Kuvaus: Giancarlo Ferrando
 • Musiikki: Carlo Maria Cordio
 • Rooleissa: Michael Paul Stephenson, George Hardy, Margo Prey, Connie McFarland, Robert Ormsby, Deborah Reed

Suositusten listalle on tottakai otettava myös elokuva, jolta ei voi odottaa oikeastaan mitään. Night Visions kuvailee päätöselokuvaansa näin:

”Kaikkein sakeimmat elokuvat eivät koskaan synny laskelmoimalla. Ne syntyvät, kun elokuvantekijän toiveiden ja kykyjen väliin repeää kuilu, jota kalkkuna-auteur ei yksinkertaisesti huomaa. Näin astui maailmaan myös Troll 2, jota on vuosia pidetty – vertailijasta riippuen – niin Plan 9 from Outer Spacen kuin The Roominkin ykköshaastajana kamppailussa maailman huonoimman elokuvan tittelistä.

Pahat maahiset haluavat muuttaa ihmiset vihreäksi mönjäksi ja syödä heidät. Vaan ei hätää. Neuvokas pikkupoika Joshua (Michael Paul Stephenson) keksii juonen taustatukenaan isoisänsä haamu. Hahmokaartin täydentävät aerobicia Karvis-paidassa harrastava teinityttö, homoeroottisesti jutustelevat urheilijanuoret ja ”Oh my God” -huutoja suoltava nörtti.”

Elokuva on juuri oikealla paikalla festivaalin päätöselokuvana. Läpi yön elokuvia katselleet kauhufanit lienevät yön koitoksen jäljiltä valmiiksi jokseenkin hysteerisessä tilassa, joka on ainoa oikea mielentila  elokuvan katseluun.

Osta lippusi, osallistu hysteriaan ja osallistu keskusteluun hashtageilla #nightvisionsfestival #mphfestareilla

Tsekkaa myös sunnuntaiyönä klo 01.15 vierekkäisissä saleissa käyntiin pyörähtävät Witchfinder General (Iso-Britannia 1968) ja Puppet Master: The Littlest Reich (Britannia/USA 2018)  -Jälkimmäisesta lisää täältä: https://mediapossehelsinki.fi/night-visions-poiminnat-perjantaille/

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *